Prvé čo musíte, je naozaj chcieť niečo zmeniť. Zapamätajte si, že keď podvádzate, podvádzate sami seba.

Počítanie kalórii funguje, hlavne zo začiatku a ak ste metabolicky zdravý, teda nemáte nábeh na cukrovku, prípadne inzulínovú rezistenciu. Pre viac informácii si pozrite môj videoblog.

Nevedel som stravovaní nič. Vedel som akurát, že mám nadváhu a v hlave mi rezonovali rady môjho všeobecné lekára, aby som nejedol mastné veci. Tak som sa teda poctivo ládoval cestovinami, a zemiakmi a ryžou a mäska som si dal vždy len kúsok. Na obed som si zvykol dať tak 600g cestovín, a divil som sa, prečo sa tá ručička na váhe hýbe zlým smerom. Vďaka Ti, moderná medicína !!

Študoval som matematiku, a tak som si povedal, že to skrátka musím nejak vypočítať. Keď budem mať denne menší príjem ako výdaj, musí to predsta fungovať.

Na základe svojich telesných údajov som si vypočítal, koľko kalórii denne môžem prijať, a počas pol roka som to veľmi striktne dodržiaval Veľmi mi v tom pomohla aplikácia na mobilnom telefóne - kalorické tabuľky, ktorá

  1. umožňuje veľmi jednoducho zapisovať si to čo počas dňa zjete
  2. vyhľadať potravinu prostredníctvo odsnímania čiarového kódu
  3. dokonca Vám po zadaní Vašich osobných údajov (výška, hmotnosť, telesná aktivita ...) navrhne nie len Váš denný kalorický príjem, ale aj zloženie jednotlivých makronutrientov

Prijal som tiež jedno zásadné rozhodnutie - žiadne sladené nápoje

  • žiadne kofoly, koly, fanty....
  • žiadne ovocné džúsy, ani tie naozajstné, ani z koncentrátu
  • žiadny cukor v čaji, ani v káve

nebolo to založené na žiadnom hlbkom poznaní, len som tak podvedome tušil, že vypiť 2 litre koly za deň, asi nebude celkom dobre. Až neskôr som zistil, že to bolo celkom fajn rozhodnutie. Sladené nápoje totiž v naväčšej miere prispievajú k tomu, aby bol človek rezistentný na inzulín. Obsahujú veľké množstvo pridaného cukru, a nie je nezvyčajné, že sa konzumujú vo veľkých množstvách, hlavne keď si nimi chcete počas teplého dňa uhasiť smäd.

Snažte sa prosím vyhnúť aj tzv. 'zero sugar' nápojom, hoci to "zero sugar" veľmi nabáda myslieť si, že sú akási zdravá alternatíva. Nič nemôže byť ďalej od pravdy. Používajú sa v nich umelé sladidlé, napríklad aspartám, ktorý je neurotoxínom a navyše je toxický pre črevný mikrobióm. No a napriek tomu že neobsahujú cukor, tak či tak iniciujú produkciu inzulítu, na tú totiž dáva pokyn mozog, už v momente, keď cítite na jazyku sladkú chuť, a mozok nerozlišuje sladkú chuť cukru od aspartámu.

>>>

Previous Post