Každá potravina má nejakú kalorickú hodnotu. Táto hodnota kvantifikuje energiu, ktorú Vám daná potravina dodá.
kalorické hodnoty treba brať s rezerovou a skôr ako referenčnú hodnotu. V praxi sa energetická hodnota nejakej potraviny určuje v tzv. kalorimetri. Meriame teplo uvoľnené horením. V ľudskom tele samozrejme kus chleba nehorí, energia sa získava rozoberaním molekúl "paliva", pri čom vzniká energia.
Energia sa určuje v kalóriach, presnejčie v kilo-kalóriach (kcal), alebo v kilojouloch (kJ). Pužívajú sa obe jednotky a platí, že 1 kcal = 4,184kJ, pre zjednodušenie môžeme povedať, že ak vidíte na obale hodnotu v kalóriách a vynásobíte ju x4, dostanete energiu v kilojouloch.
každá potravina má 3 makronutrienty
Ľudské telo má nejakú energetickú potrebu na to, aby zabezpečilo základné telesné funkcie. Tejto energii hovoríme bazálny metabolizmus. Existuje niekoľko vzorcov, ako ho vypočítať, ale ani toto nie je exaktná veda, takže Váš bazálny metabolizmus si môžete vypočítať napríklad tu, alebo tu. Takto získate informáciu o tom, koľko energie denne potrebujete keď sa ani nepohnete.
Takto získaný údaj potom vynásobíte koeficientom, ktorý charakterizuje Vašu mieru telesnej aktivity:
a získate množstvo energie, ktorú reálne za deň spotrebujete.
Logicky, ak denne zjete menej energie, mali by ste začať chudnúť, ak viacej, priberať, ak presne toľko, nemala by sa Vaša hmotnosť hýbať.
Predstavme si muža, vo veku 50r, hmotnosť 74kg, výška 183cm, ktorý má miernu fyzickú aktivitu. Takýto muž má bazálnu energiu 1639 kcal na deň. Stredná aktivita znamená x1,55, teda enegetický príjem na deň pre udržanie hmotnosti by mal byť 2540,45 kcal. Ak chce tento muž schudnúť, môže si stanociť cieľ, že jeho denný kalorický príjem nepresiahne 2100 kcal. Nemá veľký zmysel znižovať kalórie radikálne, pretože sa takýto plán ťažšie napĺňa a predstavuje tiež pre telo určitú mieru šoku. Takže 2100, 2200 kcal, je ideálny denný príjem, aby tento muž postupne začal zhadzovať nejaké tie kilá.